söndag 6 februari 2011

Muffins och småkakor

I veckan har jag baka till min mormor och hennes väninnor som varje torsdag träffas och stickar till förmån för Röda Korset. Det var helt perfekt att få baka till dem eftersom det börjar bli lite fullt i frysen. Jag gjorde morotsmuffins och chokladkakor med vit choklad. Chokladkakorna är min favorit av småkakor, de smakar väldigt mycket choklad så för alla er chokladälskare är det här ett recept ni borde prova. Morotsmuffinsen blev bra men fick tyvärr lite väl mycket smak av ingefäran.

ca 15 muffins

 Morotsmuffins
4 dl morötter fint rivna
3 st ägg
3 dl socker
1,75 dl rapsolja
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
1 msk kardemumma
2 tsk ingefära

 Limefrosting
200 g philadelphiaost
1 1/2 dl florsocker
1 st lime, saften

 Gör så här:
Riv morötterna fint. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt alla de torra ingredienserna (ta gärna lite extra av kryddorna). Blanda sedan ned rapsoljan och morötterna och rör till en jämn smet. Fyll muffinsformarna 3/4 ungefär, det beror på hur stora muffinsar du vill ha. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 15-20 minuter. 
Låt muffinsen svalna helt. Gör under tiden frostingen. Blanda osten och sockret och tillsätt sedan limesaften. Dekorera gärna muffinsen med kanel, strössel eller något annat fint.


ca 30 kakor

 Chokladkakor med vit choklad
125 g smör
1 dl socker
1 dl ljus sirap
3 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk bikarbonat
75 g mörk choklad
50 g vit choklad till garnering

 Gör så här:
Rör smör, socker och sirap pösigt. Blanda mjöl, kakao och bikarbonat i en skål och vänd sedan ned det i äggsmeten försiktigt. Grovhacka chokladen och blanda ned.  
Lägg ut plastfolie. Forma smeten till en rulle, ca 4 cm i diameter, och svep in den i plastfolien. Låt den vila i kylen i en timme.
Efter en timme i kylen har smeten blivit hård och nu är det lätt att skära bitar. Du kan göra efter hur stora du vill ha kakorna men kom ihåg att de flyter ut under gräddning. Lägg bitarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ungefär 9 minuter. 
Låt kakorna svalna. 
Smält den vita chokladen och ringla över kakorna efter hur du själv vill. Det tar ganska lång tid för den bita chokladen att stelna, ställ kakorna kallt så går det fortare. 

    Anna

1 kommentar:

  1. Som jag så många gånger tidigare påpekat, min frys ekat TOMT efter kakor...

    / Lina

    SvaraRadera